Overgewicht


Meditatie helpt bij afvallen

In Amerika is een bewustwordingstraining ontwikkeld met als titel 'Mindfullness Based Eating Awareness Training'. In de training leer je via eenvoudige meditatietechnieken weer een zuiver contact te maken met je lichaam. Daardoor voel je onder andere weer wanneer je echt honger hebt en wanneer je verzadigd bent. Doordat je bewust leert eten, ga je ook weer genieten van de kwaliteit; de kwantiteit is dan niet meer belangrijk. Verder leer je de verschillende stadia van het hongergevoel te onderscheiden. Is dit gevoel echt wel honger (heb je een lege maag)? Of heb je vooral trek in iets lekkers? Als je daarop besluit dat je iets wilt, dan leer je stil te staan bij wat je wilt eten en hoeveel. Voordat je bloedsuikerspiegel je immers vertelt dat je genoeg gegeten hebt, ben je ongeveer 20 minuten verder! In die tijd kun je veel eten, terwijl je eigenlijk al verzadigd was. Daarom is het zo effectief om het gevoel in je maag te leren duiden.

Cognitieve gedragstherapie gericht op het vergroten van zelfwaardering

De beste manier om gewicht te verliezen, is gezonde voeding in combinatie met matige fysieke activiteit. Beide moeten een langere periode worden volgehouden om het overtollige gewicht kwijt te raken. Meerdere studies hebben inmiddels aangetoond dat gedragstherapie goed helpt bij het volhouden van een nieuw eet- en leefpatroon. Maar langzamerhand komt men er achter dat de reguliere gedragstherapie er onvoldoende ondersteuning bij geeft, omdat overgewicht vaak gepaard gaat met minderwaardigheidsgevoelens of weinig zelfrespect. Dat vraagt dus om een andere benadering, want zonder een stevig en gezond gevoel van eigenwaarde is een gezonde leefwijze immers nauwelijks vol te houden.

Voor u gelezen

In het NRC stond laatst een verhaal over de behandeling van overgewicht met gedragstherapie
'Honger is een ziekte en daarom moet ik eten'

Nederlandse assocoatie voor de studie van Obesitas (NASO)

Deze associatie pleit voor Nederlandse richtlijnen bij de behandeling van overgewicht en obesitas. Zij zien als pijlers voor de behandeling: voedings-, bewegings- en gedragsadviezen die bij voorkeur in een multidisciplinaire benadering worden verstrekt. Daarmee is een gezonde gewichtsafname haalbaar en vast te houden.